Här kan du läsa om hur man använder sig av travstatistiken på bästa sätt!

Vi tycker detta är dom åtta viktigast kriterier man i första hand ska jobba efter.


Spårstatistik: Hur ofta har hästen haft nuvarande spår? Hur har den gått/hamnat därifrån?
Spetsstatistik: Hur ofta har hästen gått i ledningen och hur har resultaten blivit?
Distansstatistik: Hur ofta har hästen startat på aktuell distans och hur har resultaten blivit?
Kuskstatistik: Hur ofta har aktuell kusk kört hästen och hur har resultaten blivit?
Banstatistik: Hur ofta har hästen startat på dagens bana och hur har resultaten blivit?
Segerstatistik: Hur/när har hästens segrar tagits?
Tung bana: Hur går hästen på tung bana?
Galoppstatistik: Hur ofta har hästen galopperat i sina starter?

Jobba alltid utifrån strecklistan

Strecklistan är en stabil och pålitlig rank, den är också den bästa ranken sett över lång tid. En tippare kan variera i kvalitet från gång till gång och i tidningstipsen vet du aldrig om det är en vikarie som tippat under pseudonym, exempelvis.

Vi använder oss alltid av fyra rankgrupper, ranken har alltid utgångspunkt från gällande strecklista till V75. Detta är mycket viktigt att ha med sig när man väl ska börja att reducerar sitt V75-system.

A - Rank 1 B - Rank 2-4 C - Rank 5-8 D - Rank 9-15

Tips att tänka på

Det finns många godbitar att hålla ögonen på som statistikspelare,vi nämner några här under.

Spelarna fokuserar för mycket på kuskar, de bästa kuskarna har inte en överlägsen infriandeprocent, tvärtom blir de ofta överspelade för att de vinner många lopp. En kusk som Conrad Lugauer har exempelvis högre infriandeprocent när han spelas till favorit än många av de etablerade kuskarna.

Spårens betydelse i kortlopp. Spelarna tenderar allt för ofta att tippa den bästa hästen, när man vet att det är spåren som ger utslag i loppen.

Positionernas betydelse, hästarna som ligger längre bak än tredje par utvändigt vinner bara18 procent av loppen tillsammans. (fjärde-,femte- och sjätte utvändigt och invändigt) det är fakta som man måste lära sig för att bli en bra travspelare.

 

De bästa positionerna

 

Av alla tips vi kan ge er vad det gäller statistiken så är det att värdet av att ha ledarpositionen inte helt slagit igenom hos spelarkåren.

Alla vet att spets är bra, men man kanske inte har klart för sig hur överlägsen ledningen är? Spetschansen är undervärderad, spetshästar vinner mer än favoriter, och betalar ofta ett bättre odds. I snitt vinner ledarhästen hela 45 procent av loppen medan favoriten har 33 i segerprocent. här är procenten som är baserat på hela 3668 V75 lopp körda mellan 1997-2006.

• Ledningen - 42 procent

• Dödens - 13 procent

• Rygg ledaren - 7 procent

• Andra utvändigt - 6 procent

• Tredje invändigt - 3 procent

• Tredje utvändigt - 8 procent

• Bakifrån (fjärde-,femte- och sjätte utvändigt och invändigt). - 18 procent 

Open Strech har förändrat profilen

 

Den nya företeelsen med Open Stretch har skapat mycket debatt inom travsverige, vi berättar hur positionerna gynnas efter förändringen.

På Open Stretch banor har segrarna från ledningen sjunkit från 43 procent till 30 procent, medan segrarna från rygg ledaren har ökat från 7 procent till 20 procent vilket är en stor förändring tycker vi.

  

Klasserna har olika profil

 

 

Alla V75-klasser har olika profil, vissa spår är bra i vissa klasser och favoriter har lättare och svårare i somliga klasser. Även skrällar är vanligare i vissa klasser.Vi lyfter fram två enkla och bra exempel här.

När man kör Klass I med autostart över kort distans är det ett typexempel på när spåren har överlägsen betydelse. Spår 2-4-5 vinner 60 procent av loppen och det gäller att välja rätt bland dem. Och det gäller även om det rör sig om mindre betrodda hästar.

 

 

Gulddivisionen skräller sällan och rank 1-4 är väldigt starkt. Vi har sett helgarderingar i guld och vi vet att det är väldigt dåliga spel i längden då det skräller bara några få gånger per år.

 

Anders på Travspecialisten 2010
 

 

Travspecialisten vi hjälper dig en bit på vägen!